Aktivnosti

Projekt MORENEC u našem vrtiću

12. Ožujak, 2021.

Dječji vrtić ZVIREK sudjeluje u realizaciji znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Modeli odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“.

Projekt traje četiri godine (od 2020. do 2024.), a rezultirat će znanstvenim pokazateljima o mogućnostima prevencije nepovoljnih ishoda razvoja djece i prijedlogom potrebnih oblika potpore djeci i njihovim obiteljima. Usmjeren je na razvoj kvalitete odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi s naglaskom na odgojno-obrazovne potrebe djece izložene riziku socijalne isključenosti. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Dejana Bouillet s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je to prvi takav projekt u RH.

Koordinator projekta u našem vrtiću je stručna suradnica prof. rehabilitator Maja Štefanec Herak i stoji vam na raspolaganju za dodatne informacije. Ponosni smo što smo pozvani i možemo sudjelovati u ovom vrijednom projektu u koji je uključeno 10% ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u RH.

Projektom su obuhvaćena djeca u dobi od 5 i 6 godina te pozivamo Vas roditelje da se i osobno uključite u ovaj projekt kada Vas na aktivnu suradnju pozovu matične odgojiteljice Vašeg djeteta.

Više informacija o projektu dostupno je na: http://morenec.ufzg.hr/

Zvireki uključeni u akciju sadnje

05. Ožujak, 2021.

Buđenjem prirode, kao i svake godine, aktivirali su se Zvirekovi mali ekolozi te započeli niz aktivnosti važnih za razumijevanje i očuvanje prirode. Ovog su se tjedna pod sloganom „Zasadi stablo, ne budi panj“ naši Mraveki i Slonići uključili u akciju kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj. Mraveki su posadili šest sadnica Judinog grma koje je vrtiću osigurala Krapinsko-zagorska županija, a Slonići su posadili stablo jabuke Prima. Slonićima je sadnicu poklonio gosp. Pavlović, djed dječaka polaznika te skupine. Veliko hvala svima! Veselimo se što će vrtićki okoliš biti bogatiji za prekrasne grmove te ćemo strpljivo čekati plodove naše prve vrtićke voćke.

Mraveki sade Judine grmove.jpg Slonici sade jabuku Prima.jpg

SLONIĆI I MRAVEKI SU OBILJEŽILI SVJETSKI DAN PRIČANJA BAJKI

02. Ožujak, 2021.

26. veljače je dan kada se slavi čitanje, pričanje i slušanje bajki. Kako bi obilježili taj poseban i djeci veoma drag dan, odgojiteljice i djeca skupina Slonići i Mraveki su virtualno preko Zoom aplikacije posjetili Općinsku knjižnicu Stubičke Toplice. U prvom susretu je ravnateljica knjižnice Mihaela Hučić Slonićima pročitala bajku Petar Pan, a nakon priče su razgovarali o likovima iz bajke. Djeca su pokušala zamisliti gdje se sada ti likovi nalaze, što rade, jesu li odrasli... Nakon ugodnog druženja, djeca su dobila zadatak nacrtati djevojčicu Wendy u današnjem svijetu kao odraslu djevojku. Radove koje su nacrtali Slonići će pokloniti knjižnici. U drugom susretu je knjižničarka Mihaela Mravekima čitala modernu bajku "Priča o vitezu i Martinu" koja govori o dječaku koji je sanjao i sanjario da postane vitez. U današnje vrijeme kada nema zmajeva, dvoraca ni pravih princeza, kroz bajku zaključujemo da možemo postati pravi vitezovi i vitezice ako ostanemo dobri i plemeniti, kao što je nekada davno u prošlosti bio i sam vitez Sv. Martin. Nakon susreta Mraveki su izrađivali štitove i krune od kartona, kolaža, neoblikovanih materijala… Nakon ovih online druženja svi jedva čekaju da posjete knjižnicu.

Slonici_ dan pricanja bajki.jpg Mraveki_radionica nakon bajke.jpg Mraveki_zoom knjizevni susret.jpg