Aktivnosti

Slonići sudjeluju u projektu Naša mala knjižnica

25. Siječanj, 2022.

Djeca i odgojiteljice starije vrtićke skupine Slonići uključeni su se u projekt „Naša mala knjižnica“. Riječ je o međunarodnom višegodišnjem projektu u kojem ove godine sudjeluju Hrvatska, Slovenija i Estonija, a usmjeren je na knjige za djecu koje potiču čitanje i aktivno promišljanje o djeci važnim temama. U sklopu projekta čita se šest slikovnica i rješavaju tematske kreativne knjižice koje zanimljivim zadacima i likovnim izazovima potiču djecu na stvaranje i izražavanje, razvoj svijesti o sebi i svojoj okolini, jačanje samopouzdanja i stvaranje vlastitog mišljenja.

Slonići su do sada obradili slikovnicu Vera i Srećko među buhama te slikovnicu Baubauk. Tijekom obrade slikovnica proveli su mnoge aktivnosti. Nakon što su saznali tko su to Vera i Srećko među buhama, razgovarali su o kućnim ljubimcima, te brizi i odgovornosti za njih. Djeca su zajedno s roditeljima napravila vlastite slikovnice o svojim ljubimcima ili ljubimcima koje bi voljeli imati, te su svoju slikovnicu prezentirali prijateljima u skupini. Čitali su različite knjige o životinjama, rješavali kreativne knjižice i igrali razne igre na temu. Od pnm-a i kolaža djeca su izradila i razne životinje kojima su igrali simboličke igre na velikoj napravljenoj farmi. 

Prilikom obrade problemske slikovnice o strahovima Baubauk, djeca su se suočila s nekim svojim strahovima i emocijama. Uz pomoć kutije osjećaja, djeca su razgovarala o raznim problemski situacijama i osjećajima koje one u nama izazivaju. Razne emocije dočaravali su putem dramatizacija, različitim izrazima lica i gestama. Uz pomoć „glazbe osjećaja“, Slonići su slikali osjećaj ljutnje, a origami tehnikom su izradili svoje lutkice osjećaja te s nestrpljenjem čekaju sljedeću slikovnicu.

aktivnosti_slikovnica Vera i Srećko među buhama.jpg Slonići_slikovnica Baubauk_osjećaji.jpg Slonići_slikovnica Baubauk_osjećaji2.jpg

Sveti Nikola

07. Prosinac, 2021.