Aktivnosti

CAP- program u dječjem vrtiću Zvirek

21. Ožujak, 2017.

          U starijoj vrtićkoj skupini provedene su planirane aktivnosti/radionice u sklopu CAP-programa (CAP je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi u vrtićima).

            Djeca su kroz  aktivnosti osvijestila svoje psihološko „JA“, razvijala pozitivan stav prema sebi i zajedništvu, jačala osjećaje osobnog dostojanstva i odgovornosti, poštovanje dostojanstva drugih i osjećaja za jednakost među pojedincima.

            Kroz aktivnosti provedene s matičnim odgojiteljicama skupine i kroz igrokaze provedene s koordinatorima CAP-programa našeg vrtića, djeci su prezentirane  određene situacije i kako bi trebala pravilno postupati u istima. Djeca su tako kroz nekoliko tjedana usvojila ključne pojmove kao napad, dječja prava, sigurnost, vanjska i unutarnja snaga, sloboda, neznanac, dobra i loša tajna, ugodni i neugodni dodiri…

            Djeca su također uvježbavala razne strategije i pravila što učiniti u situaciji pri susretu s neznancem, usvojila su CAP-tehnike samoobrane, vježbala vještine promatranja i opisivanja, uvježbavala su i kako prepoznati ljude od povjerenja.

            Tijekom godine povremeno ćemo se vraćati na usvojene prevencijske strategije kako bi se djeca prisjetila svega usvojenoga.

1.jpg 2.jpg 3.jpg

Karnevalska zabava u Zvireku

05. Ožujak, 2017.

28.02.2017. u „Zvireku“ se održala prava karnevalska zabava. Igrali smo igru „Glazbene stolice“ pod maskama, a djeca su svoju masku predstavila u modnoj reviji, dobro smo se ugrijali plesom pod maskama i počastili se finim krafnama.

P1017800.JPG P1017813.JPG SAM_2987.JPG

Projekt „...i povrće je fino“ u mlađoj vrtićkoj skupini „Sovice“

22. Veljača, 2017.

Kako bi kod djece osvijestile važnost zdrave prehrane i potaknule ih da više konzumiraju povrće, odgojiteljice Lidija i Nikolina, u suradnji sa zdravstvenim voditeljem Kristijanom, osmislile su projekt o zdravoj prehrani, odnosno povrću. U kuhinji malih „Sovica“ često se nešto fino kuha, a glavni i najvažniji sastojci od nedavno su razne vrste povrća. Kroz simboličku igru, ali i razne stolno manipulativne igre, likovne aktivnosti, pjesmice i igrokaze, djeca su upoznala sve vrste povrća. Posebno veselje i smijeh izazvale su pjesmice „Naokolo šalata“ i „Krumpirko“. U centru kuhinje odgojiteljice su oformile restoran sa jelovnikom povrća, kroz koji se poticalo i raspoznavanje brojeva. Od povrća, „Sovice“ su kušale i rezale svježu mrkvu. Osim mrkve, djeca su imala priliku istražiti i ostalo sezonsko povrće. 

            Odgojiteljice su posebno ponosne na marljive roditelje, koji su se u projekt uključili izradom slikovnica o povrću. Zajedno sa svojom djecom nacrtali su, obojili i izrezali sve što od povrća najviše vole, a uz to se moglo pročitati na koje načine pripremaju povrće sa svojom djecom, a našla se i pokoja anegdota. Bravo za vrijedne roditelje i djecu jer jako dobro znaju da je i povrće fino!

P1017783.JPG P1017788.JPG P1017792.JPG SAM_2823.JPG SAM_2838.JPG