Aktivnosti

U Dječjem vrtiću „Zvirek“ održan međužupanijski stručni skup

06. Studeni, 2014.

U srijedu 29.10.2014. u Dječjem vrtiću „Zvirek“ održan je stručni skup na temu „Održivi razvoj i kriteriji kvalitete- najljepši školski vrtovi u RH“. Stručni skup su organizirali voditeljica projekta „Najljepši školski vrtovi u RH“ gđa. Lidija Komes, te Agencija za odgoj i obrazovanje, odnosno Viša savjetnica za ravnatelje u predškolskim ustanovama mr.sc. Inga Seme Stojnović i Viša savjetnica za kemiju mr. Olgica Martinis.

Stručnom skupu se odazvalo 50-ak sudionika iz više županija (ravnateljice, stručne suradnice, odgojitelji u predškolskim ustanovama).

U uvodnom dijelu načelnik općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar pozdravio je prisutne i zaželio svima dobrodošlicu i ugodan rad.

Predavanja i prezentacije održali su: prof. Mirko Ruščić sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Splita, voditeljica projekta HRT-a gđa. Lidija Komes, prof. rehabilitator Maja Štefanec Herak stručna suradnica Dječjeg vrtića „Zvirek“, gđa. Vesna Smojver stručna suradnica pedagog iz Dječjeg vrtića „Srednjaci“ i ravnateljica Dječjeg vrtića „Zvirek“ Kristina Ljubić.

Na skupu je raspravljano o uređenju vrtičkog okoliša, te o dobrobiti za djecu koja odrastaju u prirodnom okruženju i koja imaju priliku istraživati što sve priroda nudi . Ravnateljica Dječjeg vrtića „Zvirek“ prisutnima je iznijela iskustvo kako se u vrtiću uređivao okoliš. Istaknula je važnost suradnje s lokalnom zajednicom u uređenju, sa Radnim tijelom za ekologiju i kulturu općine Stubičke Toplice, gđom. Marijom Krušelj autoricom projekta „Zagorje ti moje blago“, te pohvalila rad tehničkog osoblja vrtića koje daje doprinos u održavanju okoliša.

Svi sudionici imali su priliku pogledati tradicijski povrtnjak, kutak perunika, te ostale uređene površine vrtića, te vidjeti izradu tradicijskog plota koju je pokazao domar vrtića Dominik Špoljar. Sve viđeno bio je temelj zbog kojeg je Dječji vrtić „Zvirek“ proglašen najljepšim vrtićem u RH za 2013.godinu.

Skup je protekao u vedroj i radnoj atmosferi.

 

U „Zvireku“ održana Eko paket radionica

07. Travanj, 2014.

U sklopu projekta Eko paket u vrtiću je 3.04.2014. održana radionica recikliranja Tetra Pak ambalaže. Glavna aktivnost koja je kod djece izazvala veliku zainteresiranost i oduševljenje je bila vezana uz rad pulper stroja, koji reciklira Tetra Pak ambalažu.  Uz promatranje procesa recikliranja djeca su mogla birati i druge zanimljive aktivnosti: podne igre na temu Put nastanka Tetra Pak ambalaže, stolne igre, igru s kontejnerima u kojoj su ponovila na koji se način pravilno odlaže ambalaža, te na koji se način slaže prije odlaganja u kontejner. Nakon završetka rada pulper stroja djeca su s voditeljima Igorom, Marinom i Martom prošla zanimljiv proces cijeđenja kroz sita i sušenja dobivene mase od drvnih vlakana koju će „Ježeki“ i „Žabice“ iskoristiti za likovne radove.

rad tetra2.JPG rad.tetra1.JPG radtetra3.JPG radtetra4.JPG radtetra5.JPG

Dječji vrtić „ Zvirek“ - Najljepši dječji vrtić Hrvatske za 2013. godinu u projektu Najljepši školski vrtovi 2013.

25. Studeni, 2013.

Svečanost proglašenja najljepših školskih vrtova za 2013. godinu održala se 22.11.2013. na Hrvatskoj radioteleviziji.  Projekt je pokrenula i osmislila novinarka Hrt-a  Lidija Komes prije 19 godina, a do danas je u njemu sudjelovalo mnogo škola i vrtića. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dječji vrtić „Zvirek“ se ove godine prvi puta prijavio na navedeni natječaj. Već prilikom prvog posjeta komisija za ocjenjivanje nije skrivala oduševljenje položajem i okolišem vrtića, te izgledom tradicijskog povrtnjaka.  O povrtnjaku se već mnogo puta pisalo, no razlog vjerojatno leži u tome što je povrtnjak nastao na inicijativu djece,  a uz trud odgojiteljica, domara , spremačica, stručne savjete gđe. Marije Krušelj i gđe. Zrinke Košić-Bosnar predsjednice Radnog tijela za ekologiju i kulturu naše općine, Zvirekov povrtnjak je pravi mali istraživački centar na otvorenom u kojem djeca kroz igru uče kako uzgojiti biljke našeg kraja. 

Na svečanosti nismo imali samo ulogu dobitnika priznanja, marljivi „Ježići“ iz starije vrtičke skupine sudjelovali su u programu svečanosti. Iris, Ema i Maja otvorile su svečanost recitacijom „Bele rože“ , te kasnije u programu zajedno sa svojim prijateljima u zagorskim košuljicama otplesale zagorski ples Šrotež.

Prilikom preuzimanja priznanja podršku su nam pružili načelnik općine Vladimir Bosnar, direktorica Turističke zajednice Bernarda Sokač, predsjednica Radnog tijela za ekologiju i kulturu Zrinka Košić Bosnar, te roditelji.

IMG_3253.jpg IMG_3271.jpg IMG_3286.jpg IMG_3304.jpg IMG_3344.jpg IMG_3363.jpg IMG_3426.jpg IMG_3468.jpg IMG_3525.jpg IMG_3297.jpg