Aktivnosti

Dječji vrtić „Zvirek“ obilježio „09.veljače 1573.g.“ – završnu bitku Seljačke bune

09. Veljača, 2011.

Obilježavajući „09.veljače 1573. godine“ polaznici Dječjeg vrtića „Zvirek“ Stubičke Toplice u pratnji svojih odgojiteljica uputili su se u edukativan posjet povijesno-memorijalnom brdu Kapelščak, gdje se odvijala završna bitka Seljačke bune 1573. godine, kao važan događaj hrvatske povijesti 16. stoljeća.

Kroz priču su saznali da je Seljačka buna trajala dvanaest dana. Počela je napadom na Cesargrad 28./29. siječnja 1573. godine, te završila brutalnim obračunom plemićke vojske 09.veljače 1573. godine u Stubičkim Toplicama. Buna je zahvatila prostor oko 5000 km2: Hrvatsko Zagorje, jugoistočne dijelove Donje Štajerske i dio Dolenjske, te krajeve južno od Save do Okića i Jastrebarskog. Procjenjuje se da je u buni sudjelovalo 12000 seljaka, a izgubilo život oko 4000 ljudi.

Na povijesnom brdu Kapelšak, prostoru lijepih vidika prema okolici, pokraj kapele Svete Katarine nalazi se ispomen ploča Seljačkoj buni. Ona obilježava završnu bitku Seljačke bune 1573. godine na ovom prostoru gdje je po predaji poražen i uhvaćen vođa seljaka Matija Gubec.

Doživljaj Seljačke bune i interpretacija primjerena djeci određene dobi završila je osvrtom na susjedno brdo Kamenjak na kojem se povijesno-poučnom stazom dolazi do spomenika prirode hrasta Galženjaka koji također obilježava Seljačku bunu.

sbuna1.jpg sbuna2.jpg sbuna3.jpg sbuna4.jpg

U Dječjem vrtiću „Zvirek“ održan stručni skup

19. Siječanj, 2011.

Dječjem vrtiću „Zvirek“ Stubičke Toplice, 19.01.2011.g. održan je stručni skup na temu: „Dijete s teškoćama u predškolskoj ustanovi“. Skup je održan u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu –HURID.

Predavači na skupu prof.dr.sc. Marta Ljubešićprof. defektolog i viša savjetnica za djecu s teškoćama u razvoju u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivana Petanjekpsiholog Sanja Šimlešarehabilitator Maja Štefanec Herak, ravnateljica Dječjeg vrtića „Zvirek“ Kristina Ljubić su kroz izlaganja i radionice zajedno sa svim sudionicima dali uvid u dobre strane i potencijalne rizike s kojima se susreću svi sudionici pri uključivanju djece s teškoćama u razvoju u predškolsku ustanovu.

Rana intervencija obuhvaća edukacijske, terapijske i savjetodavne usluge djeci s teškoćama te njihovim obiteljima i okolini, a koje se primjenjuju s ciljem unaprjeđenja djetetova zdravlja, razvoja te blagostanja i obiteljskog djelovanja.

Skupu su prisustvovali dožupanica Sonja Borovčak, načelnik Općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar, ravnatelji, stručni suradnici u vrtićima s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnici obiteljskog centra Krapinsko zagorske županije.

skup1.jpg skup2.jpg

Prvi Božić u Zvireku"

23. Studeni, 2010.

Mali Zvireki već uoči Adventa počeli su s pripremama za blagdan Božića. Dana 23. studenog 2010. u vrtiću je održana božićna radionica za roditelje i djecu na kojoj su se ukrašavala licitarska srca, izrađivale čestitke, te radili adventski vjenčići.
Radovi sa božićne radionice predstavljeni su na tradicionalnoj Adventskoj izložbi koju organizira Udruga „Hrvatska žena“ u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Stubičke Toplice, a koja je otvorena 24. studenog 2010. godine u vijećnici Općine Stubičke Toplice. Polaznici vrtića sve prisutne oduševili su prigodnim recitacijama i igrokazom
Veliko oduševljenje i radost na licima svih mališana izazvao je dolazak Sv. Nikole u vrtić, koji je djeci podijelio darove, te zajedno s djecom pjevao i plesao. Darove za Sv. Nikolu osigurala je Općina Stubičke Toplice.
Na Božićnoj svečanosti djeca su razveselila roditelje prigodnim pjesmama i plesovima.
Tijekom Adventa u vrtiću se osjeća blagdansko ozračje, a posebnoj toplini boravka u vrtiću pridonijelo je božićno drvce okićeno licitarima i anđelima, te prekrasnim jaslicama koje smo izradili povodom našeg prvog Božića u Dječjem vrtiću „Zvirek“.

boz1.jpg boz2.jpg boz3.jpg boz4.jpg boz5.jpg boz6.jpg boz7.jpg boz8.jpg