Aktivnosti

Eko projekti

04. Ožujak, 2011.

„Lijepe naše obale, lijepi naš Vidak“ naziv je projekta kojim su Zvireki željeli educirati djecu, roditelje i lokalnu zajednicu o štetnosti onečišćenja voda s naglaskom na plastični otpad. Glavne aktivnosti vezane uz projekt bile su: provođenje ankete za roditelje, likovno preoblikovanje plastične ambalaže, izrada platnenih vrećica, obilazak potoka Vidaka, izrada postave potoka u holu našeg vrtića.

Dječji vrtić „Zvirek“ provodi i projekt „Ekologija i zdrava prehrana“ cilj kojeg je utjecati na cjeloviti razvoj djeteta stvaranjem pozitivnih navika, stavova i znanja o važnosti zdrave prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti. U vrtiću se svakodnevno promiče zdrav način života, briga za vlastito tijelo i okoliš koji nas okružuje.

Kod provedbe projekata ostvarena je dobra suradnja s roditeljima koji se rado uključuju te na različite načine pomažu.

Sve projekte podržavaju i financijski pomažu Eko-kumovi Dječjeg vrtića „Zvirek“, a to su: Općina Stubičke Toplice, Stolarija „Ćuk“, „Rios“-zemljani radovi, „Oremuš“-plin, grijanje, vodovod.

ekoprojekt.jpg ekoprojekt1.jpg ekoprojekt2.jpg ekoprojekt3.jpg

Dječji vrtić „Zvirek“ obilježio „09.veljače 1573.g.“ – završnu bitku Seljačke bune

09. Veljača, 2011.

Obilježavajući „09.veljače 1573. godine“ polaznici Dječjeg vrtića „Zvirek“ Stubičke Toplice u pratnji svojih odgojiteljica uputili su se u edukativan posjet povijesno-memorijalnom brdu Kapelščak, gdje se odvijala završna bitka Seljačke bune 1573. godine, kao važan događaj hrvatske povijesti 16. stoljeća.

Kroz priču su saznali da je Seljačka buna trajala dvanaest dana. Počela je napadom na Cesargrad 28./29. siječnja 1573. godine, te završila brutalnim obračunom plemićke vojske 09.veljače 1573. godine u Stubičkim Toplicama. Buna je zahvatila prostor oko 5000 km2: Hrvatsko Zagorje, jugoistočne dijelove Donje Štajerske i dio Dolenjske, te krajeve južno od Save do Okića i Jastrebarskog. Procjenjuje se da je u buni sudjelovalo 12000 seljaka, a izgubilo život oko 4000 ljudi.

Na povijesnom brdu Kapelšak, prostoru lijepih vidika prema okolici, pokraj kapele Svete Katarine nalazi se ispomen ploča Seljačkoj buni. Ona obilježava završnu bitku Seljačke bune 1573. godine na ovom prostoru gdje je po predaji poražen i uhvaćen vođa seljaka Matija Gubec.

Doživljaj Seljačke bune i interpretacija primjerena djeci određene dobi završila je osvrtom na susjedno brdo Kamenjak na kojem se povijesno-poučnom stazom dolazi do spomenika prirode hrasta Galženjaka koji također obilježava Seljačku bunu.

sbuna1.jpg sbuna2.jpg sbuna3.jpg sbuna4.jpg

U Dječjem vrtiću „Zvirek“ održan stručni skup

19. Siječanj, 2011.

Dječjem vrtiću „Zvirek“ Stubičke Toplice, 19.01.2011.g. održan je stručni skup na temu: „Dijete s teškoćama u predškolskoj ustanovi“. Skup je održan u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu –HURID.

Predavači na skupu prof.dr.sc. Marta Ljubešićprof. defektolog i viša savjetnica za djecu s teškoćama u razvoju u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivana Petanjekpsiholog Sanja Šimlešarehabilitator Maja Štefanec Herak, ravnateljica Dječjeg vrtića „Zvirek“ Kristina Ljubić su kroz izlaganja i radionice zajedno sa svim sudionicima dali uvid u dobre strane i potencijalne rizike s kojima se susreću svi sudionici pri uključivanju djece s teškoćama u razvoju u predškolsku ustanovu.

Rana intervencija obuhvaća edukacijske, terapijske i savjetodavne usluge djeci s teškoćama te njihovim obiteljima i okolini, a koje se primjenjuju s ciljem unaprjeđenja djetetova zdravlja, razvoja te blagostanja i obiteljskog djelovanja.

Skupu su prisustvovali dožupanica Sonja Borovčak, načelnik Općine Stubičke Toplice Vladimir Bosnar, ravnatelji, stručni suradnici u vrtićima s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnici obiteljskog centra Krapinsko zagorske županije.

skup1.jpg skup2.jpg