Aktivnosti

PROJEKT „ŠKOLE ZA AFRIKU“

19. Studeni, 2015.

Sva djeca svugdje u svijetu imaju ista prava. Razvijajući toleranciju i učeći o dječjim pravima u DV „Zvirek“ smo se ove pedagoške godine po prvi puta priključili humanitarnom projektu Unicefa „Škole za Afriku“. Igrati se, učiti, imati siguran dom, družiti se s prijateljima jednako jako žele i djeca afričkog kontinenta. Jer druženje, igra i učenje donose radost, smijeh i sreću… Pa ipak, milijuni djece u Africi još uvijek nemaju priliku ići u školu i osjetiti blagodati igre i druženja sa svojim vršnjacima. Zahvaljujući ovom projektu, više od 28 milijuna djece u proteklih je deset godina dobilo priliku ići u školu.

Odlučili smo i mi dati doprinos tome da se djeci u Africi omogući sretnije djetinjstvo i bolja budućnost. Na taj način osim što pomažemo drugima, mnogo činimo i za našu djecu. Kod djece potičemo razvoj tolerancije, empatije i osjećaj brige za druge, a posebice za one koji žive u siromaštvu. Zajednički učimo o dječjim pravima, stječemo nova iskustva i nova znanja, te upoznajemo različite zemlje, narode i kulture.

U realizaciju projekta su se uključili svi djelatnici vrtića, a nositelji aktivnosti za djecu su odgojiteljice srednje i starije vrtićke skupine. Naši „Aviončeki“ i „Busići“ već se neko vrijeme bave različitim aktivnostima vezanim uz Afriku i uz život ljudi, a posebice djece na tom kontinentu. Sudeći prema interesu djece, ova tema biti će još dugo prisutna u našem vrtiću.

Nizom spoznajno-istraživačkih aktivnosti djeca su saznala mnogo toga; upoznala su afrički biljni i životinjski svijet, afrički način života, naučila se pozdravljati i brojati na svahili jeziku. Iskusili su kako se igraju djeca u Africi.

„Aviončeki“ radosno pjevaju pjesmice „Tue-tue“ i „Africa“, uživaju igrajući se „Mbube Mbube“ i pomažu lavu da uhvati impalu. Svakodnevno se igraju u novoformiranom kutiću „Afrike“ obogaćenom fotografijama, enciklopedijama, atlasima, zidnom kartom, plakatima, slagaricama i različitim afričkim životinjama, a najviše od svega ih vesele tradicionalna afrička glazbala kao što su bubnjevi, zvečke i udaraljke. Mirise i okuse Afrike iskusili su praveći i kušajući kruh od kikirikija.

„Busići“ su naučili pjesmicu „Kumala, kumala“, igrali se afričku inačicu igre „Mačka i miš“ poznatu pod imenom „Kamesi me Mpuku“, zatim igru iz Mozambika „Koliko ih ima?“ te logaritmički igru „Mi idemo loviti lavove“. Čak su i grafomotoričke vježbe bile u znaku Afrike. Različitim tehnikama su izradili prepoznatljive afričke maske i ogrlice, razne životinje i afričke bubnjeve.

Djeca obiju odgojnih skupina su putem priča, slikopriča i kratkih dokumentarnih filmova doživjela svijet znatno drugačiji od njihovog u kojem žive djeca vrlo slična njima. Na taj način djeca uče prihvaćati razlike i učimo ih tolerantnosti.

Kako bi djeca ponosno predstavila sve što su napravila i naučila, u ponedjeljak 16. studenog povodom Međunarodnog dana tolerancije, održano je njihovo zajedničko druženje u holu vrtića.

 Djeci je pročitana priča „Plavo nebo“ A. Petrlik Huseinović, koja ih je navela na promišljanje i izjave o njihovim pravima, ali i na razmišljanje kako se oni trebaju ponašati prema ostalim ljudima. Riječ tolerancija i njezino značenje na ovaj način postala je djeci bliska. Međusobno su pjevali usvojene pjesmice (uz pokret), a potom je uslijedio ples uz afrički ritam.

Sve skupine vrtića bile su vrlo marljive i uložile su veliki trud u izradi različitih predmeta kao npr. lutkica, glazbala (bubnjevi), mirisnih vrećica s otiskom dječje ručice i sl. Sve izrađeno ponuđeno je roditeljima koji su se rado uključili u ovaj projekt i velikodušno dali svoj doprinos.

Izražavamo neizmjernu zahvalnost svima koji su nam se pridružili u provedbi ovog projekta, a ponajviše djeci i njihovim obiteljima.

afrika1.jpg P1016167.JPG P1016168.JPG P1016192.JPG

Božićna radionica u sklopu projekta „Božić na Mjesnom trgu“

12. Studeni, 2015.

Početkom studenog vrijedne i kreativne odgojiteljice Andreja Očko Krušelj i Andreja Čačko sudjelovale su na Edukativnoj radionici koju je vodila časna sestra Samuela Premužić. Radionici su prisustvovale i članice Udruge Hrvatska žena i Društva naša djeca Stubičke Toplice, te učiteljice Osnovne škole Stubičke Toplice. Uz stručne upute koje im je dala časna sestra Samuela sudionice su od perušine izradile svetu Obitelj: Isusa, Mariju i Josipa, te sveta tri kralja i anđela. Božićne jaslice bit će postavljene 05.12.2015., prilikom događanja „Božić na Mjesnom trgu“.

IMG_8756a.jpg IMG_8868a.jpg IMG_8876a.jpg

„Busići“ u posjetu frizeru Mirku

09. Studeni, 2015.

Djeca starije odgojne skupine „Busići“ posjetila su 04.11.2015. frizera Mirka u njegovom frizerskom salonu u centru Stubičkih Toplica. Prije polaska djeca su kroz razgovor iskazala zanimanje za pojedine nedoumice za koje su odlučili saznati odgovor kod našeg frizera. Tako su odmah kod dolaska u frizerski salon postavili pitanje „Kako se zove plašt kojeg frizer stavi oko nas?“ i „Šiša li gospodin Mirko i djevojčice ili samo dječake?“. Frizer Mirko djeci je pokazao pribor koji koristi za šišanje, ali i pribor koji se koristio nekad. Djeca su posebno uživala jer su imala priliku primiti stari pribor u ruke i isprobati ga. Neki od njih odlučili su se smjestiti u stolicu i započeti s igrom pranja kose. Frizer Mirko na kraju posjeta, na zahtjev djece, nekim je dječacima napravio i frizure koje su s ponosom nosili cijeli dan.

1.jpg unnamed.jpg unnamed2.jpg unnamed3.jpg