Aktivnosti

Projekt „Gdje stanuju knjige?“ na državnoj smotri projekata u Zadru

22. Svibanj, 2019.

Državna smotra projekata u području Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske, u ustanovama za rani i predškolski odgoj i obrazovanje održana je u Zadru od 15. do 17. svibnja 2019. godine.

Na smotri je predstavljeno 45 projekata. Jedan od predstavljenih projekata je i  projekt našeg vrtića „Gdje stanuju knjige?“. Projekt su prezentirale odgojiteljice Andreja Očko Krušelj i Ivana Lukić Habulin.

Suci procjenitelji izdvojili su i pohvalili 18 projekata iz područja građanskog odgoja.  Ponosni smo da je i projekt  „Gdje stanuju knjige?“ prepoznat i izdvojen kao kvalitetan projekt. Na smotri je naglašena važnost utjecaja projekata na kvalitetu života djece u zajednici.

U ulozi regionalnog koordinatora, i procjenitelja projekata bila je prisutna i ravnateljica vrtića Kristina Ljubić.

„Promet nije šala ni opasnost mala“

21. Svibanj, 2019.

U petak, 17. svibnja 2019. godine u Dječjem vrtiću „Šlapica“ iz Oroslavja, održan je prometni kviz “Promet nije šala, ni opasnost mala”.  Odbor za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije svake godine održava spomenutu akciju u kojoj sudjeluju svi vrtići s područja Krapinsko-zagorske županije. Cilj akcije je usmjeriti pažnju na sve sudionike u prometu, a posebno najugroženije djecu vrtićke dobi, kako bi se povećala svijest o pravilima ponašanju u prometu.  Iz našeg vrtića ove godine u kvizu je sudjelovalo troje djece iz starije vrtićke skupine u pratnji odgojiteljice Jelene Fišter.

U Dječjem vrtiću „Šlapica“ djeci su ponuđene društveno edukativne igre: Memory – prometni znakovi i vozila, društvene igre – od kuće do vrtića, razvrstavanje vozila prema načinu kretanja, prometni poligon i mnoge druge aktivnosti. Djeca su uživala u aktivnostima, igrama i druženju koje su za njih pripremili polaznici i djelatnici Dječjeg vrtića“Šlapica“.

Svi sudionici kviza dobili su na poklon didaktičku opremu za svoj vrtić koju je osigurala Krapinsko-zagorska županija.

Projekt „Gdje stanuju knjige?“

11. Travanj, 2019.

Projekt „Gdje stanuju knjige?“ odvija se u mješovitoj vrtićkoj skupini „Loptice“ i starijoj vrtićkoj skupini „Kockići“. Projekt je proizašao iz dječjeg interesa tijekom posjeta našoj Općinskoj knjižnici u Stubičkim Toplicama tijekom obilježavanja „Mjeseca hrvatske knjige“. U razgovoru s djecom tijekom povratka u vrtić djeca su izrazila želju za češćim posjetima knjižnici jer im se veoma svidjelo, a mnoga nemaju naviku odlaska u knjižnicu s roditeljima. Kako bi udovoljile dječjoj znatiželji i potaknule čitanje većeg broja knjiga odgojiteljice su s djecom sve češće odlazila u knjižnicu. S vremenom nakon redovitih tjednih posjeta knjižnici primjećujemo da djeca posebno zanimanje iskazuju za razne bajke, tako da je u sobi dnevnog boravka „Kockića“ uređen veliki kutak posvećen mnogim bajkama, oslikan je dvorac, čitale su se i obrađivale mnoge bajke, izrađivali smo lutkice, dramatizirali, dijelili uloge, likovno i glazbeno se izražavali, organizirali smo i našu malu knjižnicu „Kockića“ u koju djeca od kuće donose svoje knjige i posuđuju ih prijateljima, na taj način im je dostupan velik broj knjiga, ali se u uče odgovornosti posudbe i čuvanja tuđih knjiga. Kako bi potaknuli djecu da sa roditeljima redovito posjećuju knjižnicu počeli smo organizirati pričaonice i radionice u Općinskoj knjižnici, djeca su oslikavala plakate/pozivnice, pomagala su odgojiteljicama u pripremi raznih rekvizita. U knjižnici smo do sada održali dvije pričaonice primjerene djeci predškolske dobi, a planiramo ih održati još. Važno nam je uključiti roditelje u naše aktivnosti  jer je čitanje aktivnost  koja uključuje cijelu obitelj i stvara emocionalnu vezu između djeteta i osobe koja mu čita, a iznimno je važno za razvoj kognitivnih sposobnosti djece. Proveli anketu za roditelje kako bi okvirno dobili uvid koliko su djeca kod kuće sklona čitanju. U skupini „Loptice“ se na komunikacijskom roditeljskom sastanku raspravljalo o važnosti čitanja i kako odabrati kvalitetnu knjigu, roditelji su kod kuće sa djecom osmislili razne zanimljive priče sa „lutkom pričalicom“ koje su djeca ponavljala prijateljima u skupini. U skupini su organizirane pričaonice na kojima su roditelji pričali priče djeci. Naš projekt ide dalje i veselimo se novim pričama, divnim i čudesnim likovima koje upoznajemo u knjigama, te zajedničkim druženjima

knjižnica-foto.jpg IMG_20190306_073725.jpg IMG_20190322_092237.jpg IMG-1126e77601aa577dcb48b43f28a17a22-V.jpg IMG-406794b5a31b5081ac149ee96f9b2059-V.jpg IMG-a09f202076366c64d5f6d3fc1fe33815-V.jpg IMGP4287.JPG